Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Kémia egyenlet

Főoldal » Általános iskola » Kémia
478
920g 20t%os sávból hány H2 gáz keletkezik?
2HNO3 + Ca = Ca(NO3)2
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Általános iskola / Kémia

Válaszok

1
Ca + 2HNO₃ = Ca(NO₃)₂ + H₂

A savoldatunk 920 g és 20%-os, akkor 920·0.2= 184 g salétromsav van benne.
A salétromsav moláris tömege `M_(HNO_3)` = 63 `g/(mol)`

Kiszámoljuk, hogy hány mol salétromsav van.

`n_(HNO_3)`= `m_(HNO_3)/M_(HNO_3)`= 184/63 = 2.92 mol

Az egyenlet alapján feleannyi mol H₂-gáz fejlődik, azaz 1.46 mol. Ez 2.92 g. (`M_(H_2)` = 2 `g/(mol)`)

Nem tudom mi a kérdés, hány gramm vagy mol vagy dm³, a g és a mol ott van, ha standardállapotú a H₂-gáz, akkor 1.46*24.5 = 35.8 dm³, ha normálállapotú a H₂-gáz, akkor 1.46*22.41= 32.7 dm³.
1