Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Kicsinyítés vagy nagyítás

1965
Szerkeszd meg egy tetszőleges ABC háromszög képet.,ha adott a a középpontos hasonlóság K középpontja és, a lambda kilencheted.
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Általános iskola / Matematika

Válaszok

1
Leírom az egyik pontra, a többire ugyanúgy kell;

1. Egyenest fektetsz az AK pontokra.
2. Megszerkeszted az AK szakasz 9/7 részét, ez legyen az A'K szakasz. Az A' pontnak az egyenes azon oldalára kell esnie, amelyiken az A pont is van (máskülönben a λ negatív lenne).
A 9/7 megszerkesztése a következőképpen megy;
-Felveszel egy segédfélegyenest a K ponton keresztül. Mindegy, hogy hogyan, csak arra vigyázz, hogy ne essen egy egyenesre az AK által meghatározott félegyenessel.
-Beszúrod a K pontba a körzőt, és tetszőleges körzőnyílással elmetszed, legyen ez T₁. Most beszúrod a körzőt T₁-be, és ugyanazzal a körzőnyílással újra elmetszed a segédfélegyenest, ez legyen T₂. Ezt addig folytatod, amíg T₇-ig nem jutsz el.
-Ha T₇ megvan, akkor kösd össze az A ponttal.
-A T₇A szakasszal párhuzamost kell szerkesztened a T₁ ponton keresztül. Ez a párhuzamos metszeni fogja az AK szakaszt, a metszéspont legyen P.
-A párhuzamos szelők tételének értelmében a KP szakasz az AK szakasznnak az 1/7 része. Innentől kezdve nincs más dolgod, minthogy az AK félegyenesre 9-szer (illetve már csak 8-szor) felméred a KP szakaszt, és ha megvagy, ott lesz az A' pont.
Ha valami nem érthető, írj.
0