Keresés

Keresendő kifejezés:

Toplista

Toplista
  • betöltés...

Segítség!

Ahhoz, hogy mások kérdéseit és válaszait megtekinthesd, nem kell beregisztrálnod, azonban saját kérdés kiírásához ez szükséges!

Kicsinyítés vagy nagyítás

1032
Szerkeszd meg egy tetszőleges ABC háromszög képet.,ha adott a a középpontos hasonlóság K középpontja és, a lambda kilencheted.
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Általános iskola / Matematika

Válaszok

1
Leírom az egyik pontra, a többire ugyanúgy kell;

1. Egyenest fektetsz az AK pontokra.
2. Megszerkeszted az AK szakasz 9/7 részét, ez legyen az A'K szakasz. Az A' pontnak az egyenes azon oldalára kell esnie, amelyiken az A pont is van (máskülönben a λ negatív lenne).
A 9/7 megszerkesztése a következőképpen megy;
-Felveszel egy segédfélegyenest a K ponton keresztül. Mindegy, hogy hogyan, csak arra vigyázz, hogy ne essen egy egyenesre az AK által meghatározott félegyenessel.
-Beszúrod a K pontba a körzőt, és tetszőleges körzőnyílással elmetszed, legyen ez T₁. Most beszúrod a körzőt T₁-be, és ugyanazzal a körzőnyílással újra elmetszed a segédfélegyenest, ez legyen T₂. Ezt addig folytatod, amíg T₇-ig nem jutsz el.
-Ha T₇ megvan, akkor kösd össze az A ponttal.
-A T₇A szakasszal párhuzamost kell szerkesztened a T₁ ponton keresztül. Ez a párhuzamos metszeni fogja az AK szakaszt, a metszéspont legyen P.
-A párhuzamos szelők tételének értelmében a KP szakasz az AK szakasznnak az 1/7 része. Innentől kezdve nincs más dolgod, minthogy az AK félegyenesre 9-szer (illetve már csak 8-szor) felméred a KP szakaszt, és ha megvagy, ott lesz az A' pont.
Ha valami nem érthető, írj.
0