Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Fizika házi

Főoldal » Középiskola » Fizika
1418
/Fényhullámok interferenciája/
Hány karcolat található azon a rácson 1 cm-enként, amelyet 600 nanométer hullámhosszúságú fénnyel megvilágítva a 2. erősítési helyek egymástól 30 cm-re lesznek a rácstól 5 m távolságra lévő ernyőn?
(A megoldás hogy a rácson 250 karcolatok van cm-enként, csak nem tudom levezetni)
Ha valaki tudna segíteni a megoldásban azt megköszönném!
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Középiskola / Fizika

Válaszok

1
`λ=600\ nm=600·10^(-9)m`
`L=5\ m` az ernyő távolsága
`h_2=30\ cm="0,3"\ m` a másodrendű erősítési helyek távolsága
`d` a rácsállandó, vagyis a rések távolsága.
----
A `k`-adrendű erősítési hely olyan α szögben van, ahol a hullámok útjának különbsége `kλ` . Jobbra és balra α szögben is lesz egy ilyen hely, ezek távolsága a `h_k` (most `h_2`). Ennek a fele az erősítési hely távolsága az egyeneshez képest:
`sin\ α=(k·λ)/d≈(h_k//2)/L = tg\ α`
`(2λ)/d≈(h_2//2)/L`
`d≈(2λ·2L)/h_2=(2·6·10^(-7)m·2·5\ m)/("0,3"\ m)=4·10^(-5)m=4·10^(-3)cm`

1 cm-en van `n` darab karcolat:
`n·d=1\ cm`
`n=(1\ cm)/d=(1\ cm)/(4·10^(-3)cm)=10^3/4=250`
Módosítva: 6 éve
0