Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Villamosság 1251

Főoldal » Középiskola » Fizika
396
Csatoltam képet.
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Középiskola / Fizika

Válaszok

1
Legyen `U_b` a telep belső feszültsége, `R_b` a telep belső ellenállása, `R` pedig a fogyasztó ellenállása.

a) A belső ellenállás és a terhelés összeadódik: `I=U_b/(R_b+R)=3/(2+5)~~0.429\text{A}`

b) Az áram `I=U_b/(R_b+R)`, a fogyasztó teljesítménye `P=I^2R=(U_b^2 R)/(R_b^2+R^2+2R_bR)`. Azt szeretnénk, hogy ez 1 watt legyen:

`(9R)/(4+R^2+4R)=1`

`9R=4+R^2+4R`

`0=R^2-5R+4`

Ennek a másodfokú egyenletnek a két megoldása 4 Ω és 1 Ω.
1