Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Villamosság 1106

Főoldal » Középiskola » Fizika
457
Csatoltam képet.
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Középiskola / Fizika

Válaszok

1
A telep belső feszültsége legyen `U_b`, ez egyben a keresett üresjárási feszültség is. Legyen a belső ellenállás `R_b`, a rákapcsolt fogyasztó pedig `R`.

Az `U` kapocsfeszültség úgy adódik ki, hogy a belső feszültség osztódik le a belső ellenállás és a fogyasztó között:

`U=U_b R/(R+R_b)`

A feladat szerint:

`U_b*R/(R+R_b)*1.15=U_b*(2.5R)/(2.5R+R_b)`

Egyszerűsítsük a kifejezést:

`1.15/(R+R_b)=2.5/(2.5R+R_b)`

`2.5/1.15*(R+R_b)=2.5R+R_b`

`R=3.6 R_b`

Tehát a kapocsfeszültség az első esetben:

`U=U_b*(3.6R_b)/(3.6R_b+R_b)=18/23U_b`

Erről tudjuk, hogy 4 volt, vagyis:

`U_b=23/18*4~~5.11\text{V}`
1