Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Segítség (Kirchoff törvények)

Főoldal » Felsőoktatás » Fizika
471
Megtudná ezt oldani valaki? Légyszi részletezve :) Előre is köszi :)
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Felsőoktatás / Fizika

Válaszok

1
Nevezzük ki az alsó vezetéket (tehát a generátor negatív kimenetét) 0 potenciálnak. Az R2 és R3 ellenállások közös pontjának potenciálját jelöljük `U`-val. (A nulla megválasztása miatt egyben ez a keresett feszültség is.)

Az `U` potenciálú csomópontra írjuk fel Kirchhof csomóponti törvényét, vagyis hogy az áramok előjeles összege nulla:

`(U-U_g)/R_1+(U-0)/R_2+(U-0)/R_3=0`

Ebből kell kifejezni az `U` feszültséget:

`U(1/R_1+1/R_2+1/R_3)-U_g 1/R_1=0`

`U(1+R_1/R_2+R_1/R_3)=U_g`

`U=U_g*1/(1+R_1/R_2+R_1/R_3)~~209.89\text{mV}`
0