Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Matek

Főoldal » Középiskola » Matematika
433
Ebben tudna valaki segíteni.
Elveszítettem a fonalat :D
Köszönöm
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
egyenlet
0
Középiskola / Matematika

Válaszok

2
Felbontod a zárójelet, összevonod a négyzetes tagokat, nullára rendezed:

x²-8x+16+2x²+12x+18=49

3x²+4x-15 = 0

Megoldóképlet

`x_1`= -3
`x_2` = `5/3`

Ellenőrzés

b,
Kezdeti feltételek: A logaritmus definíciójából adódóan x>`3/5` Ha az adott intervallumon keressük a megoldást, akkor a szóba jöhető eredmények: 1, 2, 3.

Logaritmustalanítunk:
A logaritmus alap egynél kisebb, ezért az előjel megfordul.
4*(2x+6) ≥ 5x-3

Rendezzük:

8x+24 ≥ 5x-3
3x≥-27
x≥-9

A kezdeti feltételekből tehát a megoldás: 1,2,3.
-1

x²-8x+16+2x²+12x+18=49

3x²+4x-15 = 0
x
1
= -3
x
2
=
5
3
4*(2x+6) ≥ 5x-3
0