Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Valaki segítene please...

Főoldal » Általános iskola » Matematika
554
sziasztok, tudnátok ebben segíteni megkellene a feladatott oldani meg fell kellene intervallumba írni ilyen számegyenesen teli karika és nem teli, de nem értem valaki tudna segíteni sűrgős lenne.
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Általános iskola / Matematika

Válaszok

1
Melyikekre gondolsz, alul az a)-tól h)-ig?
Ezek nem olyan intervallumos-karikás feladatok. Olyat a felette lévő k)-nál kell csak használni, már a j)-nél sem.

Az egyenletrendszeres feladatokat valahogy így kell megoldani:
- Az egyik egyenletből kifejezed az egyik ismeretlent (x-et vagy y-t)
- aztán behelyettesíted a másik egyenletbe.

pl. a)
Eleve ki van fejezve az y, vagyis az első lépést megspóroltuk. Behelyettesítjük az elsőből az y jobb oldalát a második egyenletben az y helyébe:
`2x+1=-x+4`
aztán ezt a sima egyenletet kell megoldani. Mondjuk mindkét oldalhoz adunk x-et:
`3x+1=4`
aztán mindkét oldalból levonunk egyet:
`3x=3`
és osztunk 3-mal:
`x=1`

Megvan az `x`, de még az `y`-t is ki kell számolni. visszamegyünk az első egyenlethez és behelyettesítjük az x-et:
`y=2·1+1`
`y=3`
Kész.

b) Hasonlóan megy, próbáld egyedül.

c) Itt érdemes kicsit nézegetni, hogy melyik egyenletből tudnánk valamelyik ismeretlent könnyen kifejezni. Nézd meg a második egyenletet, abból az x-et könnyű kifejezni:
Ez a második egyenlet:
`x-2y=-1`
adjunk mindkét oldalhoz `2y`-t:
`x=2y-1`
Kifejeztük `x`-et. Jegyezd meg ezt az egyenletet, mondjuk karikázd be pirossal.

Aztán ennek a piros egyenletnek a jobb oldalát beírjuk az első egyenletbe x helyébe (azért az első egyenletbe, mert az x-et a másodikból fejeztük ki, tehát az elsőt még nem használtuk semmire. Hát most megtesszük)
`2(2y-1)+3y=5`
Az x helyébe írtuk a piros egyenlet jobb oldalát. Figyeltünk arra, hogy zárójelbe tegyük, ez fontos!!
Aztán felbontjuk a zárójelet:
`4y-2+3y=5`
Összevonjuk az y-okat:
`7y-2=5`
Hozzáadunk 2-t:
`7y=7`
`y=1`
Ez kész, húzd alá kettővel.

Aztán ezt az értéket behelyettesítjük az első piros egyenletbe az y helyébe:
`x=2·1-1`
`x=1`
Kész, ezt is húzd alá kettővel.

d)
Ezt is nézegesd kicsit, az első egyenletből az y-t érdemes kifejezni először. Próbáld meg.

Csináld meg a többit is hasonlóan. Szólj, ha elakadsz.
1