Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Az alábbi határértékeknél,hogyan jön ki a rendőr elv?

Főoldal » Felsőoktatás » Matematika
830
lim (2n-5/4+3n)^n+4
(n-(végtelen))

itt először meg lett határozva az ,hogy maga a függvény tart 2/3-hoz (ami a 0-hoz(?)) (amit szintén nem tudok ,hogy miért.. , majd egy olyan rendőr elv lett erre felírva,hogy (3/6)^n+4 < (2n-5/4+3n)^n+4 < (5/6)^n+4

a két szélső tart a 0hoz ,így maga a függvény is a 0-hoz tart.

a másik:

n-edik gyök alatt(3n-2n+6)
itt pedig az lett megbecsülve ,hogy n-edik gyök alatt 3 tart a 3-hoz

itt az lett felírva ,hogy 3* n-edik gyök alatt(1/2) < n-edik gyök alatt(3^n-2^n+6) < 3* n-edik gyök alatt (7).

a két szélső tart a 3-hoz ,így a függvény is.

Kérdésem tehát konkrétan az lenne,hogy azok amelyeknél írtam,hogy hova tartanak azok miért pont oda ,illetve a rendőrelvnél miért pont azok az értékek lettek kiírva a függvény jobb és bal oldalára ?

Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Felsőoktatás / Matematika

Válaszok

2
Off:

Egyrészt tanulj már meg rendesen felírni egy kifejezést:
Így írtad: (2n-5/4+3n)^n+4
Ez azt jelenti a műveleti jelek közötti sorrendet figyelembe véve, hogy `(2n-5/4+3n)^n+4`
Szerintem viszont arra gondolhattál, hogy `((2n-5)/(4+3n))^(n+4)`, amit így kell leírni:
((2n-5)/(4+3n))^(n+4)

He pedig mindezt beírod két backtick közé (ami Alt-7 egy magyar billentyűzeten), így:
`\``((2n-5)/(4+3n))^(n+4)`\``
Akkor ebből ez lesz:
`((2n-5)/(4+3n))^(n+4)`

A másik is: n-edik gyök alatt(3n-2n+6) azt jelenti, hogy `root(n)(n+6)`.
Később ezt azért már jól is lírtad, de figyelj oda jobban.

----------------
`lim_(n→∞)((2n-5)/(4+3n))^(n+4)`
Azt ugye tudod, hogy miért `2/3`-hoz tart a tört? Ha az megvan, akkor abból jön egy tipp, hogy ha annak lenne a sokadik hatványa a kérdés, akkor az 0 lenne, mert 1-nél kisebb számot ha hatványozol, akkor egyre kisebb lesz, tehát 0 a határértéke.
De nem `2/3` a tört, hanem csak olyan, ami `2/3`-hoz tart. Ezért majd csak jövő héten lehet az ilyet gyorsan elintézni azzal, hogy tudjuk, hogy a határérték 0 lesz, ma még (mindaddig, amíg a ZH-t meg nem írjátok) le kell vezetni mindent mondjuk rendőrelvvel.

Vagyis kell találni két számot, ami mindkettő 1-nél kisebb (mert azt akarjuk kihozni, hogy a hatvány határértéke nulla, hisz ez volt a tippünk), és az egyik kisebb, a másik nagyobb a törtnél.

Keressük a kisebbet:
`(2n-5)/(4+3n) > (n)/(4+3n) > (2n)/(4n) = 1/2` ha `n > 5`
Itt először a nevezőt csökkentettem, aztán a számlálót növeltem, mindkét alkalommal egyre kisebb számot kapunk. Csak akkor igazak az egyenlőtlenségek, ha `n` egy bizonyos értéknél nagyobb, de ez nem baj, mert végtelenhez tart, nagyobb lesz 5-nél tuti.

Aztán a nagyobbat:
`(2n-5)/(4+3n) < (2n)/(4+3n) < (2n)/(3n) = 2/3`
Először a számlálót növeltem, aztán a nevezőt csökkentettem.
Ez most "véletlenül" minden `n`-re igaz, az se lenne baj, ha csak valaminél nagyobb `n`-ekre lenne igaz...

Nekem most az a rendőr-elv jött ki így, hogy
`(1/2)^(n+4) < ((2n-5)/(4+3n))^(n+4) < (2/3)^(n+4)`
És bal és jobb oldalon is 1-nél kisebb szám hatványa van, ami mindkettő 0-hoz tart. Kész.

---
Nekem más értékek jöttek ki a rendőr-elvhez, de nem csak egy jó megoldás van. Aki a tieidet írta, más módszerrel csökkentette vagy növelte a törtet, nem gondolok bele, pontosan hogyan is csinálhatta.

Mindjárt írom a másikat is...
0

`lim_(n→∞)root(n)(3^n-2^n+6)`

Becslés: Mivel `3^n` a domináns tag, ami sokkal gyorsabban nő, mint a többi, bizonyára a többi elhanyagolható lesz egy idő után, vagyis bizonyára `root(n)(3^n)=3`-hoz tart mindez. Csak be kell bizonyítani.

Olyan rendőrelvet kellene találni, ahol a kisebb és a nagyobb is kapásból tudott, hogy hová tart, és mindkettő éppen a 3-hoz.

A kisebb:
`3^n-2^n+6 > 3^n-2^n > 3^n - 3^n/2 = 3^n/2` ha `n ≥ 2`
Egyre csökkentettem a kifejezést (a végén nem csökkent tovább, ami szintén tök jó).
`root(n)(3^n/2)=3·root(n)(1/2)`

A nagyobb:
`3^n-2^n+6 < 3^n+6 < 3^n+3^n = 3^n·2` ha `n ≥ 2`
Egyre növeltem a kifejezést (a végén nem nőtt)
`root(n)(3^n·2)=3·root(n)(2)`

Bagyis ez a rendőr-elv:
`3·root(n)(1/2) < root(n)(3^n-2^n+6) < 3·root(n)(2)`
és mivel tetszőleges pozitív számnak az n-edik gyöke végtelenben az 1-hez tart (1-nél kisebbnek is, 1-nél nagyobbnak is), ezért a két oldal 3-hoz tart, vagyis a közepe is.

Tiszta minden?
0