Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Váltakozóáram

Főoldal » Felsőoktatás » Fizika
538
Egy C=2μF kapacitású kondenzátor sorba kapcsolódik az R=5Ω nagyságú ellenállással. Határozza meg a soros elem impedanciáját és a kondenzátor feszültségének valós időfüggvényét, ha a soros elemen i(t)=5cosω A, ω=100 kr/s időfüggvényű áram folyik át.
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Felsőoktatás / Fizika

Válaszok

1
Gondolom, az áram `5cos(omega t)\text{A}` akart lenni.

Az impedancia: `Z=R+1/(j omega C)``=``5-j5 Omega=7.07e^(-j45°) Omega`

A kondenzátor feszültségének komplex amplitúdója: `U_C=I*1/(j omega C)``=``-j25\text{V}``=``25e^(-j90°)\text{V}`, tehát az időfüggvény `u_C(t)=25cos(omega t-90°)\text{V}``=``25sin(omega t)\text{V}`.
0