Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Matekban kéne segítenie valaki jó léleknek

Főoldal » Általános iskola » Matematika
2581
Sziasztok holnap írok tz-t matekból a szöveges feladatok témakörből, de nem nagyon értem. Ha valaki elmagyarázná azt megköszönném.
Itt van néhány példa:
Két falu között 15km a távolság. Az egyikből egy kerékpáros, a másikból egy gyalogos indul el. A kerékpáros 50 min alatt teszi meg az utat, a gyalogos 3 h alatt. Hol találkoznak ha a kerékpáros egy órával később indul?
A második:
Reggel hatkor tehervonat indul Szegedről 35km/h sebességgel. Fél kilenckor indul utána egy személy szálító vonat 60 km/h sebességgel. Mikor éri utol a személyszállító a tehervonatot? Milyen messze vannak ekkor Szegedtől?
A többit szerencsére értem de ez a sebességes nagyon nem fekszik
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Általános iskola / Matematika

Válaszok

2
Nem tudom, hogy hogyan tanultátok ezeket a feladatokat, táblázatban érdemes őket felvezetni. Az egyenleteket meg fogod tudni oldani, szerintem csak a felírással van baj.

1. Feladat : Először kiszámolod mindkét ember sebességét km/h-ban, azt nem vezettem le, de szerintem érthető lesz. http://2.1m.yt/k3w4Gzz.png
Az időkről pedig annyit tudunk, hogy a gyalogos egy órával többet haladt.
v=s/t -> t=s/v
Az egyenleted tehát:
x/5 +1= (15-x)/18
2. Feladat
Amikor a személyvonat utoléri a tehervonatot, mindketten ugyanannyi utat tesznek meg.
Táblázatod:
http://4.1m.yt/ZlJHGJO.png
s=v*t
A két út megegyezik egymással, tehát:
x*35=(x-2,5)*60
Ha megvan az x, hozzáadod a 6 órához.
Innen pedig bármelyik vonat által megtett utat számolod ki, ugyanannyit fogsz kapni.
0

Ha rajzolsz és ábrázolsz az segítségedre lehet. Illetve s=v*t
Az első feladat:
A kerékpáros sebessége v(k)=15km/50min, a gyalogosé v(gy)=15km/3h, amit keresünk az s(k), s(gy), 50min=5/6h, v(k)=15/(5/6)km/h=18km/h
Ha a gyalogos 1 órával előbb elindul mint a kerékpáros, akkor 1 óra alatt megtesz 5km-t (15/3=5), míg a kerékpáros 0-t. Most tudjuk, hogy valahol találkozni fognak, a kerékpáros gyorsabban meg, mint a gyalogos és hosszabb távot tud megtenni adott idő alatt. Szóval sem a megtett út, sem a sebesség nem fog egyezni a gyalogoséval. Csak az idő!
s(k)=v(k)*t és s(gy)=v(gy)*t Tudjuk, hogy a gyalogos már megtett 5km-t így az út melyen találkozhatnak s=10km. s(k)=s-s(gy). Így
s-s(gy)=v(k)*(s(gy)/v(gy)) ide beírsz minden ismert adatot(mértékegység mindenhol km/h, km, h legyen, erre ügyelj.) rendezed s(gy)-re és azt kapod, hogy s(gy)=2.17. Ezt írd be
s(gy)=v(gy)*t-be és lesz eredményed t-re ezután t-t írd be s(k)-ba és megkapod s(k) értékét. Persze a gyalogos már megtett 5km-t ezt az ő távolságához hozzá kell adni.

második:
A tehervonat sebessége v(t)=35km/h, a személyé v(sz)=60km/h.
Mivel a személy vonat t(t)=2.5h-val később indul így ez alatt a teher megtesz s=v(t)*t(t) utat.
Innen a feladat ugyanaz mint az előzőnél.
s(sz)=v(sz)*t és s(t)=v(t)*t az idő megegyezik, egymásba írod az egyenleteket és megoldod. Persze a tehervonat ekkor már megtett s utat, így ahol találkozhatnak s+s(t)=s(sz) távolság
s+s(t)=v(sz)*s(t)/v(t)

Remélem érthető, sok sikert.
0