Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Matek fejtörő

Főoldal » Középiskola » Matematika
665
Ha 2019-et megszorzod egy pozitív egész számmal akkor az eredmény csupa egyes lesz.Melyik ez a szám amelyikkel megszorzod?
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
matek, szám, egész, pozitív
0
Középiskola / Matematika

Válaszok

2
Nincs ilyen szám.
0

Van ilyen szám.

`n` darab 1-es: `N=(10^n-1)/9`
Ez 2019-nek a többszöröse, vagyis `N` osztható 2019-cel.

Ilyen a 2019 prímtényezős felbontása:
2019=3·673

Egyrészt `N` osztható 3-mal. Mivel csupa 1-esből áll, az egyesek száma lesz a számjegyek összege, ez 3-mal osztható kell legyen: `n=3k`

Másrészt `N` osztható 673-mal.
Ez a táblázat tartalmazza `n`=399-ig a `10^n-1` számok faktorizálását:
http://members.iinet.net.au/~tmorrow/mathematics/cunningham/c10minus.html
Ezek között egyetlen egy van, ami osztható 673-mal:
`10^(224)-1 = 3·3·11·17·29·73·101·113·137·239·281·353·449·641·673·1409·....` és így tovább.
Ennek a 9-ed része lehetne `N`, de az nem lesz osztható 3-mal.

Tudjuk, hogy `x^3-1=(x-1)(x^2+x+1)`
Fejezd be... valószínű ez valamilyen versenyfeladat, illik valamit dolgoznod benne.
0