Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Fizika Házi

Főoldal » Középiskola » Fizika
1150
Mekkora átlagos erővel tudja egy mozdony a 15 t tömegű vasúti vagont 2m/s sebességről 5m/s sebességre 3 másodperc alatt felgyorsítani
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Középiskola / Fizika

Válaszok

1
Szia!

Ahhoz hogy a szerelvény felgyorsuljon, nyilván a mozdonynak erőt kell rá gyakorolnia. Hogy mennyit az a F=m×a képlet írja le, ahol F az erő (ezt keressük), m a tömeg (kg-ban) és a a gyorsulás (m/s2-ben). A tömeget ismerjük, 15 t, ammi 15.000 kg. Viszont a gyorsulást ki kell számolnunk. Azt tudjuk, hogy a vonat 2-ről 5m/s-ra gyorsult, ez 3 m/s sebesség növekedést jelent, mindezt 3 mp alatt. A gyorsulás azonban azt mutatja meg, hogy 1 mp alatt hány m/s-al nőtt a sebesség. Hát ha 3 mp alatt 3-mal nőtt, akkor 1 mp alatt nyilván eggyel (képlettel: a=v/t, ahol v a sebesség, t az idő). Tehát a=1m/s2. Így pedig az erő: F=15.000×1=15.000N.
0