Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Szöveges feladat

Főoldal » Általános iskola » Matematika
1484
Egy teherautó 60km/h sebességgel indult el Hollókőről Budapestre. Fél órával később egy kamion is elindult Budapestről Hollókő felé 72 km/h-val.
a, Mennyi idő múlva találkoznak, ha Hollókő 96 km-re van Budapesttől?
b, Hány km-re vannak a járművek Budapesttől, amikor talalkoznak?

2. Feladat:
Péter biciklivel, Dani pedig rollerral indult el egymás felé a 27,5 km-es kerékpárút két végéről. Péter 12 km/h-val Dani 10 Km/h-val halad
a, Hány perc múlva találkoznak?
b, Mekkora utat tett meg Dani?
c, Hány km-rel tett meg több utat Péter?

Ui; bocsánat ha ilyen későn teszem fel a kérdést
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Általános iskola / Matematika

Válaszok

1
A teherautó fél órán át megy 60 km/h-val, mire a kamion is elindul.
Fél óra alatt 0.5·60 = 30 km-t tesz meg.
Ekkor vehetjük úgy, hogy 96 km - 30 km = 66 km-re van egymástól a kamion és a teherautó.


Együttes sebességük 60 + 72 = 132 km / h, ezzel a sebességgel kell megtenni a maradék 66 km-t.
t=`s/v`=66/132=0.5 óra
A.
1 óra
A teherautó indulásától számítva 1 óra múlva találkoznak.
(fél óráig ment a teherautó egyedül, utána még fél órát mentek már mindketten)

b.
Ezt úgy tudjuk kiszámolni, hogy a kamion összesen fél órát távolodott Budapesttől 72 km/h-s sebességgel.
s=v*t = 72*0.5 = 36 km-re voltak Budapesttől.

2.
Dani megtett t óra alatt 10*t km-t, Péter t óra alatt 12*t km-t, együtt 27.5 km-t
22t=27.5
t= 1.25 óra = 1 óra 15 perc

b, Dani 1 óra 15 perc alatt `s_D`=v*t= 10*1.25=12.5 km-t tett meg.
c, Péter megtett `s_P`= 12*1.25= 15 km-t

A különbség: 2.5 km.
0