Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Számtani és mértani közép

Főoldal » Középiskola » Matematika
558
Valaki megtudná oldani az alábbi feladatokat és magyarázatot is adni?
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
matek, egyenlet, közép, mértani, számtani
0
Középiskola / Matematika

Válaszok

1
1,

a

`2*root()(5)` < `root()(20)`

A kettest bevisszük a gyökjel alá:

`2*root()(5)`=`root()(4)*root()(5)`=`root()(20)`

Egyenlőség van, az állítás nem igaz.

b,

bevisszük a nevezőt is a gyökjel alá, egyszerűsítünk, amivel tudunk és meglátjuk, igaz-e.

`root()(3*7)/root()(7*7)` = `root()(3/7)`

`root()(3*5)/root()(5*5)` = `root()(3/5)`

A `3/5` nagyobb, mint a `3/7`, azoknak a gyökei is ugyanúgy viszonyulnak egymáshoz, ezért igaz az állítás.

2.

A gyökjel alatti mennyiségeket felbontjuk osztókra és ami a négyzeten szerepel, azokat ki tudjuk hozni:

`5*root()(3*3*3)` - `2*root()(2*2*2*2*3)` + `root()(3*5*5)` = `15*root()(3)` - `8*root()(3)` + `5*root()(3)` = `12*root()(3)`

3.

Osztókra bontjuk és kihozzuk a gyökjel alól:

(`root()(3*3*3)` + `root()(3*5*5)` - `root()(3)`)*`root()(3)` = (`3*root()(3)` + `5*root()(3)` - `root()(3)`)·`root()(3)` = (`7*root()(3))*root()(3)` = 7*3 = 21

4. Hol a tört?

5.

a, A két szám számtani közepe az összegének a fele.

`(40+x)/2` = 32

x= 24

b, A két szám mértani közepe a két szám szorzatának négyzetgyöke:

`root()(40*x)` = 32 (=`2^5`)

40x=`2^10`=1024

x= 25.6

6.

Hát itt annyi név van, hogy azt se tudom ki kivel van, de a kérdés arról szól, hogy a két összeg számtani vagy mértani közepe a nagyobb.

Van itt négy név, először kettő Berna és Ricsi, azután másik kettő: Antal és Benő, de hogy mi közük egymáshoz az nem derül ki.

A két szám számtani közepe:

(170.000+234.000)/2 = 202.000

A két szám mértani közepe:

`root()(170.000*234.000)`= 199.449

A számtani közepes kapott több bért, tehát akinek ugyanannyival nőtt mindkét hónapban a bére (Antal).
1