Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Matek sos

Főoldal » Középiskola » Matematika
632
Gábor 25 000 ft-ot szeretne 6 évig kamatoztatni a bankban míg 34000 ft-ja nem lesz. Hány %os kamatra kell lekötni a pénzt? Valaki legyenszíves segítsen megoldani előre is köszönöm
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Középiskola / Matematika

Válaszok

1
Ez egy mértani sorozat lesz.
Az első elem `a_1=25000`, a hányadosát nem tudjuk, viszont ismerjük a a hatodik elemet: `a_6=a_1*q^(6-1)=34000`
`25000*q^(6-1)=34000`
`q^5=1.36`
`q=^5sqrt(1.36)=1.06343`
Így már tudunk válaszolni a kérdésre: évi `6.343%`-os kamatra kell betenni a 25000 forintot, hogy hat év múlva 34000 forintot tudjunk kivenni.
0