Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Matematika 8. osztály algebrai 2 feladat

Főoldal » Általános iskola » Matematika
813
1.)Egy téglalap rövidebbik oldalának hossza megegyezik a hosszabbik oldal hosszának 30 %-ával.
Mekkorák a téglalap oldalai, ha kerülete 18,2 cm ?
Hány cm lesz a rövidebbik oldal hossza, ha a hosszabbik oldal a 2/3-ad szorosára nő és nem változhat a téglalap nagysága.

2.) Mekkorák annak a háromszögnek a szögei, amelynek legnagyobb szöge 4,2-szerese a legkisebb szögnek, a középső szög pedig kétszerese.Milyen háromszög ez?
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Általános iskola / Matematika

Válaszok

1
1)
Legyen a hosszabbik oldal `x`, akkor a rövidebb `x*30%`. A kerület az oldalak összege!
`K=2*(x+30%*x) => 18.2=2*(x+30%*x)`
`9.1=130%*x`
`x=7 (cm)=> y=2.1 (cm)`
Ha a `7 (cm)`-es oldalt megszorozzuk `2/3`-dal, akkor valójában az nem nőni fog, hanem csökkenni. `7*2/3=14/3=4.67`
Ha a kerülete nem változhat, akkor:
`18.2=2*(14/3+y)`
`9.1=14/3+y`
`y=133/30=4.43`
Ha a területe nem változhat, akkor:
`7*2.1=14/3*y`
`14.7=14/3*y`
`y=3.15`
2)
Legyen a legkisebb szög `α`, akkor a legnagyobb `4.2*α`, míg a középső `2*α`.
A háromszög belsőszögeinek összege `180°`
Tehát:
`α+4.2*α+2*α=180°`
`7.2α=180°`
`α=25° => β=50° => γ=105°`
0