Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Ezt még is hogy kell megcsinálni?

Főoldal » Középiskola » Matematika
2068
Egyszerűen nem tudok már mit kezdeni ezzel a feladattal. Jól jönne a segítség. :D
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Középiskola / Matematika

Válaszok

2
Ez egy középiskolai felvételi feladatsorból van.

Itt megtalálható a megoldás, ha esetleg nem elég a levezetés, akkor írj nyugodtan és kicsit részletesebben is levezetem neked.
https://www.oktatas.hu/pub_bin/dload/kozoktatas/beiskolazas/feladatsorok/2011ev_gimn/09oszt/MJ2_8.pdf
0

Legyen a kivétel után a dobozban x darab golyó, ekkor x/6 darab piros és 5x/6 darab fehér. Mielőtt kivettük volna a 45 darab piros golyót, 45+(x/6) darab piros golyó volt, a feladat szerint ez pont kétszer annyi, mint a fehér golyók száma, tehát ha kétszer vesszük a fehéret, akkor pont egyenlőséget kapunk:

45+(x/6)=2*(5x/6) |beszorzunk a 2-essel
45+(x/6)=(10x/6) |szorzunk 6-tal
270+x=10x |kivonunk x-et
270=9x |osztunk 9-cel
30=x. Eredetileg x azt jelölte, hogy a kivétel után hány golyó maradt, tehát 30, így 30/6=5 piros és 30*(5/6)=25 fehér golyó volt. A kivétel előtt 5+45=50 piros golyó volt, ez pont kétszer annyi, mint amennyi a fehér golyók száma, tehát jól számoltunk, így 25 fehér golyó volt a dobozban.

Máshogyan is meg lehet oldani, például hogy mást nevezünk el x-nek.
1