Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Sztöchiometriai képlet

Főoldal » Középiskola » Kémia
528
60
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Középiskola / Kémia

Válaszok

1
`C_xH_(2x+2)` + `(3x+1)/2` `O_2` = x `CO_2` + (x+1) `H_2O`

1 mol szénhidrogén és 11 mol levegő van a kiindulási elegyben, ami 11y mol oxigén és 11(1-x) mol nitrogén

reagál:

1 mol szénhidrogén
`(3x+1)/2` mol oxigén

egyensúlyban:

11y-`(3x+1)/2` mol oxigén
x mol széndioxid
(x+1) mol víz
11(1-y) mol nitrogén

x= 11(1-y)
x= 11y-`(3x+1)/2`

Ezt megoldva y= 0.727 és x=3

A dúsított levegő 72.7 %-a oxigén és a keresett paraffin szénhidrogén a propán (C₃H₈).
0