Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Sztöchiometriai képlet

Főoldal » Középiskola » Kémia
578
59
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Középiskola / Kémia

Válaszok

1
CnHm+ (n+`m/4` ) O₂ = n CO₂ + `m/2` H₂O

Nézzük mennyi oxigénünk van.

8 m³ gáz 25%-a oxigén, ez 2 m³

Ez hány mol?

n= `(p*V)/(R*T)` = 82.57 mol

Kiindulási elegy: (osztunk 5-tel, hogy egyszerűbb legyen számolni.

1 mol szénhidrogén
82.57/5 = 16.5 mol oxigén
82.57*3/5 = 49.5 mol nitrogén

Elreagál:

1 mol szénhidrogén
(n+`m/4)` mol oxigén

Az egyensúlyi elegy:

16.5-(n+`m/4`) mol oxigén
n mol széndioxid
`m/2` mol víz
49.5 mol nitrogén

A maradék oxigén 32%-a az elreagált oxigénnek:

16.5-(n+`m/4`) = 0.32·(n+m/4)

A maradék oxigén moltörtje fele a széndioxidénak:

`n/2`= 16.5-(n+`m/4`)

n=8, m=18

C₈H₁₈
Módosítva: 7 éve
0