Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Sztöchiometriai képlet

Főoldal » Középiskola » Kémia
549
56
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Középiskola / Kémia

Válaszok

1
Az egyetemes gáztörvény segítségével kiszámoljuk, hogy mennyi a moláris tömege:

pV= nRT= `m/M*R*T`

M= `(rho*R*T)/p` = 106 `g/mol`

`C_xH_y` :

`12*x+y` = 106

y=106-12x

`C_xH_y` + (x+`y/4`) `O_2` = x `CO_2` + `y/2` `H_2O`

1 mol szénhidrogént égetünk el 13 mol oxigénben, ez a kiindulási állapot.

Elfogy 1 mol szénhidrogén és (x+`y/4`) Oxigén

Az egyensúlyi elegyben lesz:

13-(x+`y/4`) mol oxigén
x mol `CO_2` és
`y/2` mol `H_2O`

Kétszer annyi vízgőz, mint oxigén:

`y/4` = 13-(x+`y/4`)

y = 106-12x -et behelyettesítjük és megoldjuk

y=10
x=8

C₈H₁₀

2 C₈H₁₀ + 21 O₂ = 16 CO₂ + 10 H₂O
0