Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

A határértékeknél az alábbiak hova tartanak?

Főoldal » Felsőoktatás » Matematika
527
Az exponenciális tagra (pl e^x) ,illetve logaritmus-ra lennék kíváncsi?
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Felsőoktatás / Matematika

Válaszok

1
y=ex

x ∈ R

Mivel x bármilyen értéket felvehet a valós számok halmazán, +∞ és -∞-ben érdemes vizsgálni a határértéket.

`lim_{x \rightarrow ∞} e^x` = `infty`

`lim_{x \rightarrow -∞} e^x` = 0

y=`log_a(x)`

Feltételek:
a,x ∈ R, a>0, a≠1, x>0

Ezt érdemes két részre bontani,

1. Ha 0<a<1

A feltételek miatt nullánál és ∞-nél érdemes vizsgálni a határértéket:

`lim_{x \rightarrow 0} log_ax` = `infty`

`lim_{x \rightarrow ∞} log_ax` = `-infty`

2. Ha 1<a

`lim_{x \rightarrow ∞} log_ax` = `infty`

`lim_{x \rightarrow 0} log_ax` = `-infty`
0