Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Gázelegyes feladat

Főoldal » Középiskola » Kémia
553
208
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Középiskola / Kémia

Válaszok

1
CnHm + (n+`m/4`) O₂ = n CO₂ + `m/2` H₂O

Kiindulás:
1 mol szénhidrogén
n+`m/4` mol oxigén
(4n+m) mol nitrogén (mert levegő, 20:80, azaz 1:4 az arányuk)

Egyensúlyban:
n mol CO₂
`m/2` mol H₂O
(4n+m) mol N₂

móltömeg: `(44n+ 9m + (4n+m)*28)/(5n+1.5m)` = 28.3

`m/n` = 2.66 = `8/3`

Itt csak a szén:hidrogén arányát tudjuk megállapítani, de csak ennél a szénhidrogénnél lehet ilyen az arány:

C₃H₈ (propán)

Érdemes leellenőrizni.
0