Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Gázelegyes feladat

Főoldal » Középiskola » Kémia
509
205
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Középiskola / Kémia

Válaszok

1
kondenzálása után 36,8g/mol.Adjuk meg a vegyület molekulaképletét és az égés egyenletét.

`C_xH_yOH` + `(x+(y+1)/4)-1/2` `O_2` = x `CO_2` + `(y+1)/2` `H_2O`

Kiindulási:
1 mol alkohol
15 mol oxigén

Marad 7.5 mol oxigén, elreagál 7.5 mol oxigén.

`x+y/4-1/4` = 7.5

4x+y = 31 -> y=31-4x

A végső állapot:

7.5 mol oxigén
x mol `CO_2`

moláris tömegre felírjuk az összefüggést:

`(7.5*32+x*44)/(7.5+x)` = 36.8

x= 5

y= 31-4x=11

2 C₅H₁₁OH + 15 O₂ = 10 CO₂ + 12 H₂O

Kettővel szorozzuk, hogy egész számok legyenek az együtthatók.
0