Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Fizika Dinamika feladat

Főoldal » Középiskola » Fizika
611
A vízszintest asztalon egy m = 1 kg tömegű hasáb nyugszik, A hasáb és az asztal között a csúszási súrlódási együttható μ = 0,20, a tapadási együttható μ₀ = 0,22. Mi történik, ha a hasábokra a vízszintessel α = 30 fokos szöget bezáró irányban
a) F = 2,0 N
b) F = 2,1N
c) F = 2,3 N nagyságú erővel hatunk?
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Középiskola / Fizika

Válaszok

1
A 30°-os irányú `F` erő vízszintes komponense `F·sqrt3/2`nagyságú, függőleges pedig `F/2`

A függőleges komponens emeli a tárgyat, ezért a nyomóerő kisebb lesz, amitől a súrlódási erő is kisebb:
`F_s=µ·(m·g - F/2)`
Mondjuk c) esetben:
`F_"s,tap"="0,22"·(10\ N - "2,3"/2N)="1,947"\ N`
`F_"s,csú"="0,2"·(10\ N - "2,3"/2N)="1,77"\ N`
Az a) és b)-t is számold ki.

A vízszintes komponens a c) esetben:
`F_v="2,3"\ N·sqrt3/2="1,992"\ N`
A másik kettőt is számold ki.

Mivel a c) esetben az `F_v` erő nagyobb, mint `F_"s,tap"`, ezért a hasáb elmozdul. Akkor már a csúszási súrlódás vonatkozik rá, ezért `F_v-F_"s,csú"` eredő erő hat rá vízszintesen, ez gyorsítja ilyen gyorsulással:
`a=F/m=(F_v-F_"s,csú")/m=("1,992"-"1,77")/1 m/s^2="0,222" m/s^2`

Ha az jönne ki, hogy `F_v` kisebb `F_"s,tap"`-nál, akkor nem győzi le a húzóerő a súrlódást, nem mozdul el a test.
1