Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Dinamika lejtős feladat

Főoldal » Középiskola » Fizika
1989
Egy 5 kg tömegű testet akarunk felhúzni a 0 m hosszú, 30 fokos hajlításszögű lejtőn. A test és a lejtő közti csúszási súrlódási együttható 0,3. Határozzuk meg azt a lejtővel párhuzamos erőt, amely a testet egyenletes mozgással húzza felfelé!
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Középiskola / Fizika

Válaszok

2
*60m
0

A húzóerő párhuzamos a lejtő síkjával és akkor lesz egyenletes a mozgás (a = 0), ha a lejtő síkjában eső erők eredője 0 lesz.
A lejtő síkjába esik a súlyerő (mg) síkkal párhuzamos komponense és a súrlódási erő - ezek értéke egyezik meg a húzóerővel.
A súlyerő lejtővel párhuzamos komponense: `m·g·sin(α)`
A súrlódási erő: `F_s = μ·F_T = μ·m·g·cos(α)`
`F = m·g·(sin(α) + μ·cos(α))`
A megadott értékekkel: `F = 50·(0,5 + 0,3· sqrt(3)/2) ∼ 38 N`
Módosítva: 7 éve
0