Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Négyzetgyökös egyenlet.

Főoldal » Középiskola » Matematika
606
 2-x - x+7 =-3
A végén az x²+5x-14=0 másodfokú egyenlet jön ki, amelynek megoldása x=2 és x=-7.
Viszont nekem az lenne a problémám, hogy a kikötések miatt csak az x=2 jó megoldás, de nekem a kikötésem a: -7≤x≤2.
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
matek, egyenlet, másodfokú, gyök
0
Középiskola / Matematika

Válaszok

3
Az egyenlőség az belefér, szóval a megoldásod (x=2) jó.
A -7 (visszahelyettesítéskor látod, hogy nem jó) azért nem lehet, mert amikor megoldottad az egyenletet, volt egy (vagy kettő) négyzetre emelés. A négyzetre emeléssel vigyázni kell, mert mindkét oldalból pozitívat csinál (vagy legalábbis nemnegatívat). Azért veszted el a másik gyököt. Nemcsak a kezdeti feltételeket kell figyelembe venni a végén, hanem azokat a műveleteket is szem előtt tartani, amik esetleg megbolygathatják a rendszert és nem egyértelműek.
1

Szóval : CSAK x=-7 a jó gyök!
0

Ha " -3 az egyenlőség másik oldala", akkor valóban x=2. (Elnézést)
0