Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Gázelegyes feladat

Főoldal » Középiskola » Kémia
589
203as
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Középiskola / Kémia

Válaszok

1
`C_nH_m` + (`n+m/4`) `O_2` = n `CO_2` + `m/2` `H_2O`

Kiindulási rendszer:

1 mol szénhidrogén, 10 mol oxigén

Átalakult (most is feltételezzük, hogy az összes szénhidrogén elégett):

1 mol szénhidrogén
`n+m/4` mol oxigén

Az egyensúlyi elegy:

10-`n+m/4` mol oxigén
n mol `CO_2`
`m/2` mol `H_2O`

összes mólok száma: 10+`m/2` mol

`(m/2)/(10+m/2)` = 0.3333

m= 10

A vízgőzt lecsapjuk, az egyensúlyi elegy:

10-n-2.5 mol `O_2`
n mol `CO_2`

Összes mólok száma: 10-`10/4`=7.5 mol

`M_(O_2)` = 32 `g/(mol)`
`M_(CO_2)` = 44 `g/(mol)`

`M_(elegy)` = (`M_(O_2)`·`n_(O_2)`+`M_(CO_2)`·`n_(CO_2)`) / `n_(összes)` = 38 `g/(mol)`

`(32*(7.5-n)+44*n)/7.5` = 38

n=`15/4`

Nem jött ki egész szám, de nem kell megijedni.

Mivel nincsenek konkrét adatok megadva az elején, csak arányok, ezért az m és n arányát tudtuk meg. Ezek úgy aránylanak egymáshoz, mint két egész szám, ezért ki kell hozni ezeket egészre.

`15/4` : 10 = `15/4` : `40/4` = 15:40 = 3:8

n:m = 3:8, így a keresett szénhidrogén a propán (C₃H₈) Érdemes leellenőrizni!
0