Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Felvételi 2015-ös

Főoldal » Általános iskola » Matematika
2428
Valaki elmagyarázná, hogyan kell kiszámolni a 2015-ös matek felvételinél a 9-es feladatot? Így szól: kilenc darab olyan egybevágó négyzetes hasábunk van, amelyekből egy nagy kockát ragaszthatnánk össze. Az alábbi ábrán az látható amikor már csak az utolsó hasáb hiányzik a kockából. Az ábrán látható test téfogata: 192 köbcentiméter.
a, Hány cm hosszúak a négyzetes hasáb élei (a és b)

a=?
b=?
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Általános iskola / Matematika

Válaszok

1
Ez a majdnem kocka a kockának a `8/9`-ed része.

Ennek térfogata 192 cm³.

Ha a `8/9`-ed rész 192 cm³, akkor a teljes kocka `9/8*192` = 216 cm³

`V_(kocka)` = a³ = 216 cm³

a= `root(3)V` = 6 cm

Az alap hossza (vagy inkább a négyzetes hasáb magassága) 6 cm, az alapterülete 36 cm², ez 9 részre osztja az alapot, akkor egy négyzet területe 36/9 = 4 cm². Ha a négyzet területe 4 cm², akkor a kis négyzet oldala b= root()(4)` = 2 cm

a= 6 cm, b=2 cm
1