Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Matematika, Térgeometria

Főoldal » Középiskola » Matematika
1972
Öntözéshez 80 cm átmérőjű 120 cm magas henger alakú hordóban gyűjtik az ereszcsatornán kiömlő csapadékvizet. Házunk alapterülete 120 m², és ma 8 mm eső esett. Megtelt-e az üres hordó esővízzel, ha a tetőre hullott összes csapadékot fel tudjuk fogni?
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Középiskola / Matematika

Válaszok

1
A hordó térfogata: (számoljunk dm-ben, dm³-ben).
`r_(hordó)` = 40 cm = 4 dm
`m_(hordó)` = 120 cm = 12 dm
`V_(hordó)` = `(r^2*pi)*m` = 4²·π·12 = 602.88 dm³

A tetőre hullott eső térfogata:
`m_(eső)` = 8 mm = 0.08 dm
`T_(tető)` = 120 m² = 12000 dm²
`V_(eső)` = `T_(tető)*m_(eső)` = 12000·0.08 = 960 dm³

Az eső több volt, mint a hordó térfogata, így a hordó megtelt.
0