Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Matematika, Térgeometria

Főoldal » Középiskola » Matematika
4372
Egy szabályos háromszög alapú egyenes hasáb alapéle 12 cm. A palást területe az alaplap területének harminchatszorosa. Mekkora a hasáb térfogata?
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Középiskola / Matematika

Válaszok

1
Az alaplap területe: `T_(alap)` = `12²*root()(3)/4` = 62.35 cm²

A palást területe ennek a 36-szorosa, azaz `T_(palást)` = 36* `T_(alap)` = 2244.3 cm²

A palást három egyforma téglalapból áll, melynek egyik oldala a háromszög oldala, másik oldala pedig a hasáb magassága.

`T_(palást)` = `3*a*m` = 36·m = 2244.3 cm²

m= `T_(palást)/36` = 62.35 cm

A hasáb térfogata:

`V_(hasáb)` = `T_(alap)*m` = 62.35·62.35 = 3888 cm³.
0