Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Fizika házi

Főoldal » Középiskola » Fizika
556
1 mólnyi gáz (T1=300K hőmérsékleten) izochor hűtésen megy át T2 hőmérsékletre. Majd izobár melegítés következtében T1 hőmérsékletre kerül. L=831J
Qfel / |Qle|=5/3

Vmax/Vmin=?
Cv=?
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Középiskola / Fizika

Válaszok

1
Egyetemes gáztörvény: `p·V=n·R·T`

Kiinduláskor a jobb oldalt mind tudjuk, tehát tudjuk `p_1·V_1` értékét. (A nyomást és térfogatot persze nem tudjuk.)
`p_1·V_1=n·R·T_1`

Izochor hűtés: állandó a térfogat (`V_1`). A végén:
`p_2·V_1=n·R·T_2`
(Mivel `T_2` kisebb, mint `T_1`, ezért `p_2` is kisebb, mint `p_1`. De nem tudjuk `T_2`-t...)
A folyamat során elvont hő ennyi:
`Q_"le"=C_v·m·(T_1-T_2)`
(A tömeget se tudjuk, mert nem tudjuk, milyen gázról van szó.)
Ebben a folyamatban nincs munkavégzés, mert nem változik a térfogat.

Aztán izobár melegítés: állandó a nyomás (`p_2`). A végén:
`p_2·V_2=n·R·T_1`
Ez pontosan ugyanannyi, mint `p_1·V_1`, hisz a jobb oldalak azonosak.
Mivel `p_2 < p_1`, ezért `V_2 > V_1`.
A közölt hő nem csak a belső energiát növeli, hanem térfogati munka is van (a gáz végez munkát):
`Q_"fel"=C_v·m·(T_1-T_2)+p_2·(V_2-V_1)`
Azt is tudjuk, hogy mennyi a végzett munka:
`L=831\ J=p_2·(V_2-V_1)`
`Q_"fel"=Q_"le"+L`

`p_2·V_2` értékét tudjuk (`n·R·T_1`), számold ki.
`p_2·V_1=p_2·V_2-L` ezt is számold ki.

`5/3=Q_"fel"/Q_"le"=(Q_"le"+L)/Q_"le"`
Ebből `Q_"le"` kiszámolható.

... próbáld befejezni.
1