Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Gázelegyes feladat

Főoldal » Középiskola » Kémia
565
199es gazelegyes feladat
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Középiskola / Kémia

Válaszok

1
Az utolsó megjegyzés bizonyára arra vonatkozik, hogy nem `CO_2` keletkezik égéskor, hanem csak szén (a nagy hőmérséklet miatt szétbomlik? Vagy a hidrogénhez jobban kötődik az a kevés oxigén, ami ott van, mint a szénhez? Nem vagyok jó kémiából, de ilyesmi... kazah majd kijavít)

Szóval ilyen reakcióval lehet számolni:
`2C_6H_6 + 3O_2 =12C+6H_2O`
A benzol és az oxigén azonos állapotú (nyomás, hőmérséklet azonos). Mivel azonos a térfogatuk, azonos az anyagmennyiség is (ezt a pV=nRT képlet mutatja: ha a két gáznak azonos a pV/T értéke, akkor n is azonos!)

Vagyis mondjuk 6 mol `C_6H_6` és 6 mol `O_2` van a tartályban, amiben a reakció végbemegy. Persze nem annyi, de mindegy mivel számolunk, csak egyforma legyen a két szám.
4 mol benzol reagál csak, mert az elfogyasztja az összes oxigént. Marad 2 mol benzol és keletkezett 12 mol vízgőz (valamint 24 mol elemi szén, de azzal szerintem nem kell számolni, mert nem gázállapotú).

Tehát van a végén 14 mol anyag az égéstermékben ilyen megoszlásban:
2·(6·12+6·1) = 156 gramm benzol
12·(2·1+16) = 216 gramm vízgőz
Ugye tudod, hogy jönnek össze ezek a számok?

Átlagos moláris tömeg: `(156+216)/(2+12)g/(mol)`
1