Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Gázelegyes feladat

Főoldal » Középiskola » Kémia
565
Gázelegyes kémia feladat
200as
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Középiskola / Kémia

Válaszok

1
`CH_4` + `O_2` = `C` + 2 `H_2O`

Ugyanannyi térfogatú, tehát ugyanannyi mol anyag van a rendszerben a két komponensből. Mivel levegőben égetjük, vegyünk 100 mólnak a levegőt és 100 mólnak a metánt. A levegő 21 %-a oxigén, ezért a kiindulási reakcióelegyben 21 mol oxigén van, 79 mol nitrogén (a többit elhanyagoljuk).

Kiindulási állapot:

100 mol metán, 100 mol levegő

Reagál:

Az elegyben 21 mol oxigén van, ez 21 mol metánnal reagál.

Egyensúlyban:

Az oxigén elfogy, vele nem kell számolnunk. A nitrogén marad, 79 mol. Keletkezik szén, az szilárd, azzal sem kell számolni. Vízgőz: az egyenlet szerint kétszer annyi, azaz 42 mol lesz az egyensúlyi elegyben.

Összegezve: 79 mol `N_2`, 79 mol `CH_4`, 42 mol `H_2O`, ez összesen 200 mol (nincs térfogatváltozás).

Az elegy moláris tömege:

Kiszámoljuk, hogy ez összesen hány gramm és elosztjuk az összes mólok számával.

`M_(elegy)` = `(n_(N_2)*M_(N_2)+n_(H_2O)*M_(H_2O)+n_(CH_4)*M_(CH_4))/n_(összes)`

`M_(elegy)` = `(79*28+42*18+79*16)/200` = 21.16

A gázelegy átlagos moláris tömege 21.16 `g/(mol)`.
0