Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Fizika párhuzamos kapcsolás

Főoldal » Általános iskola » Fizika
585
Nyolc darab teljesen egyforma fogyasztót kötöttünk párhuzamosa 120V feszültségű áramforrásra. Ekkor a főágban folyó áram erőssége 300mA. Mekkora egy-egy fogyasztó ellenállása?

Köszönöm
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Általános iskola / Fizika

Válaszok

2
Kiszámoljuk az eredő ellenállást:

R_e=`U/I` = `(120 V)/(0.3 A)` = 400 `Ohm`

Párhuzamos kapcsolásnál:

`1/R_e` = ∑ `1/R` = `8/R`

`R_e` = `R/8` -> R= 8·`R_e` = 8·400 = 3200 `Ohm`
0

Csak kiegészítem magyarázattal kazah válaszát:

Van 8 egyforma ellenállásod.

Ha sorba kötöd őket, akkor az áramnak mindegyiken végig kell mennie, ezért 8-szor annyi lesz az eredő ellenállás, mintha csak egy lenne ott.

Ha párhuzamosan kötöd őket, akkor az áram "választhat", hogy melyiken megy át, könnyebb lesz a dolga, ezért 8-ad annyi lesz az eredő ellenállás, mintha csak egy lenne.

(Persze az áram nem "választja" az utat, megy mindegyiken, attól lesz kisebb az ellenállás. De talán ahogy írtam úgy könnyebben érthető.)
0