Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Egyenlet felírás

Főoldal » Általános iskola » Matematika
2316
Egy tóban élt néhány béka. A békák száma egy év alatt kettő híján a háromszorozására nőtt, egy újabb év elteltével pedig(az előző évihez képest) megötszöröződött. A harmadik évben annyival csökkent a számuk, amennyi béka eredetileg a tóban volt. Ekkor 12-szer annyi béka volt a tóban, mint eredetileg és még 6. Hány béka volt eredetileg a tóban ?

Előre is köszi!:)
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
Matematika, egyenlet, szöveges, 7. osztály
0
Általános iskola / Matematika

Válaszok

1
Élt x béka a tóban. Egy év múlva 3x-2 béka volt a tóban. Két év múlva 5*(3x-2) béka volt a tóban. A harmadik évben 12x+6 béka volt a tóban, ugyanakkor 5*(3x-2)-x, ezek egyenlők

12x+6 = 14x-10
x=8

Ellenőrzés:

8 béka volt a tóban, az első évben 3*8-2=22 béka volt a tóban, a második évben 5*22=110 béka volt a tóban, a harmadik évben elhullott 8 béka, maradt 102; ugyanakkor 12*8+6= 102 lett a békák száma.

Tehát eredetileg 8 béka volt a tóban.
1