Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Valaki segítene please...

Főoldal » Általános iskola » Matematika
599
Sziasztok! Kaptunk matekból egyenleteket, de én nem értem hogy kell számolni. nagyon sűrgős lenne valaki tud segíteni
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Általános iskola / Matematika

Válaszok

4
Nem tudom,hogy csettlik melyik feladatokra válaszol, addig is míg elkészül az egyenletrendszerekhez ajánlok egy videót:
https://www.youtube.com/watch?v=Sv4OXhjYc2w
(Ha EGY feladatot kiválasztasz, annak a megoldásában is segítek.)
1

i)
`3*(2x-7)-4(5-2x)=3x+3` bontsuk fel a zárójeleket
`6x-21-20+8x=3x+3` vonjunk össze, amit lehet
`14x-41=3x+3` adjunk mindkét oldalhoz 41-t, és vonjunk ki mindkét oldalról 3x-t
`11x=44` osszuk mindkét oldalt 11-gyel
`x=44/11=4`
j)
`2(x-2)-3(2x+1)=3(-2x+3)-(x-2)+3`
`2x-4-6x-3=-6x+9-x+2+3`
`-4x-7=-7x+14`
`3x=21`
`x=7`
k)
`(2-3x)(2x+5)-(4-x)(5x+1)-(3-x)(x+2)=0`
`4x+10-6x^2-15x-20x-4+5x^2+x-3x-6+x^2+2x=0`
`-31x=0`
`x=0`
l)
`(2x+3)(x+4)(x-1)(x+3)=0`
Egy szorzat akkor lesz `0`, ha valamelyik tagja `0`.
`2x+3=0 => x_1=-3/2`
`x+4=0 => x_2=-4`
`x-1=0 => x_3=1`
`x+3=0 => x_4=-3`
m)
`((2x-5)(4x+3)(x-7))/(10x-4)=0`
Egy tört akkor lesz nulla, ha a számlálója `0`!
`(2x-5)(4x+3)(x-7)=0`
`2x-5=0 => x_1=5/2`
`4x+3=0 => x_2=-3/4`
`x-7=0 => x_3=7`
n)
`(x+1)(2x+1)+(x+1)(3x-6)=0` emeljük ki `(x+1)`-t
`(x+1)((2x+1)+(3x-6))=0`
`(x+1)(5x-5)=0`
`x+1=0 => x_1=-1`
`5x-5=0 => x_2=1`
o)
`(3x-1)/5-(2-7x)/3=1-(4x+4)/15` hozzuk közös nevezőre (közös nevező `15`)
`(3*(3x-1)-5(2-7x))/15=(15-(4x+4))/15`
`(9x-3-10+35x)/15=(15-4x-4)/15` szorozhatjuk mindkét oldalt `15`-tel
`44x-13=11-4x`
`48x=24`
`x=24/48 => x=1/2`
p)
`(4x-3)/6+(x+4)/3=(7x-5)/12` közös nevező `12`
`(2(4x-3)+4(x+4))/12=(7x-5)/12`
`8x-6+4x+16=7x-5`
`5x=-15`
`x=-15/5 => x=-3`
r)
`(3x-7)/5-(x-7)/4+(3x+5)/2=1` közös nevező 20
`(4(3x-7)-5(x-7)+10(3x+5))/20=1`
`12x-28-5x+35+30x+50=20`
`37x+57=20`
`37x=-37`
`x=-1`
0

a)
`4(2x-5)-(6-x)≤5(3x+1)`
`8x-20-6+x≤15x+5`
`9x-26≤15x+5`
`-31≤6x`
`-31/6≤x`
b)
`9x+8≥15+7x`
`2x≥7`
`x≥7/2`
c)
`4(x+8)-3x+5 < 4-2x`
`4x+32-3x+5 < 4-2x`
`x+37 < 4-2x`
`3x < -33`
`x < -11`
d)
`(2x-3)*4≤5x-2(x+6)`
`8x-12≤5x-2x-12`
`8x≤3x`
`5x≤0`
`x≤0`
e)
`(3x+5)/7+(10-3x)/5 < (2x+7)/3-8` közös nevező `105`
`(15(3x+5)+21(10-3x))/105 < (35(2x+7)-105*8)/105`
`45x+75+210-63x < 70x+245-840`
`-18x+285 < 70x-595`
`880 < 88x`
`10 < x`
f)
`(7x)/3-(11(x+3))/6≤(3x-1)/5-(13-x)/2` közös nevező `30`
`(10*7x-5*11(x+3))/30≤(6(3x-1)-15(13-x))/30`
`70x-55x-165≤18x-6-195+15x`
`15x-165≤33x-201`
`18x≥36`
`x≥2`
g)
`3-(3-7x)/10+(x+1)/2 > 4-(7-3x)/5` közös nevező `20`
`(20*3-2(3-7x)+10(x+1))/20 > (20*4-4(7-3x))/20`
`60-6+14x+10x+10 > 80-28+12x`
`64+24x > 52+12x`
`12x > -12`
`x > -1`
h)
`7(3x-6)+4(17-x) > 11-5(x-3)`
`21x-42+68-4x > 11-5x+15`
`17x+26 > 26 -5x`
`22x > 0`
`x > 0`
j)
`(x-7)/5-(x+3)/2≥(x+1)/10` közös nevező `10`
`(2(x-7)-5(x+3))/10≥(x+1)/10`
`2x-14-5x-15≥x+1`
`-3x-19≥x+1`
`-4x≥20`
`x≤-5` megfordul a relációs jel, mert egy negatív számmal osztottam `=> -4x ≥20 => -20≥4x => -5≥x`!!!!
k)
`(x+3)/(x-4) > 0 `
Először is kikötöm, hogy `x≠4`!
Egy tört akkor lesz pozitív, ha azonos előjele van mind a számlálónak, mind a nevezőnek!
`+/+` esetén:
`(x+3) > 0` ÉS `(x-4) > 0 => x > -3` ÉS `x > 4 =>` a közös halmaz: `x > 4`
`-/-` esetén
`(x+3) < 0` ÉS `(x-4) < 0 => x < -3` ÉS `x < 4 =>` a közös halmaz: `x < -3`
l)
`(4x-3)/(3x+1)≥0`
Ez annyiban más, mint az előző, hogy itt a számlálóban megengedett az egyenlő is!
`+/+` esetén
`(4x-3)≥0` ÉS `(3x+1) > 0 => x≥3/4` ÉS `x > -1/3 =>` a közös halmaz `x≥3/4`
`-/-` esetén
`(4x-3) < 0` ÉS `(3x+1) < 0 => x < 3/4` ÉS `x < -1/3 =>` a közös halmaz `x < -1/3`
Megjegyzés: itt azért nem engedtem meg az egyenlőt, mert azt már az előző esetnél ellőttem!
1

a)
I. `y=2x+1`
II. `y=-x+4`
Én itt összeforgatnám a két egyenletet:
`2x+1=-x+4`
`3x=3`
`x=1` bármelyik egyenletbe visszahelyettesítem: `y=2*1+1 => y=3`
b)
I. `y=-x/5-1`
II. `y=2x+4.5`
`-x/5-1=2x+4.5`
`-x-5=10x+22.5`
`-27.5=11x`
`-2.5=x => y=2*(-2.5)+4.5 => y=-0.5`
c)
I. `2x+3y=5`
II. `x-2y=-1` megszoroznám `2`-vel `=> 2x-4y=-2`
I-ből kivonnám II-t:
`(2x+3y)-(2x-4y)=5-(-2)`
`2x+3y-2x+4y=5+2`
`7y=7`
`y=1` visszahelyettesítem bármelyik egyenletbe `=> 2x+3*1=5 => 2x=2 => x=1`
d)
I. `4x+y=-1` megszoroznám `2`-vel `=>8x+2y=-2`
II. `8x-7y=-29`
I-ből kivonom II-t:
`(8x+2y)-(8x-7y)=-2-(-29)`
`8x+2y-8y+7y=-2+29`
`9y=27`
`y=3` visszahelyettesítek `=> 4x+3=-1 => 4x=-4 => x=-1`
e)
I. `4x+5y=6`
II. `(x-y)/3=5 => x-y=15 => x=15+y`
II. eredményét behelyettesítem I-be:
`4(15+y)+5y=6`
`60+4y+5y=6`
`9y=-54`
`y=-6` visszahelyettesítem `x=15-6 => x=9`
f)
I. `0.5x-y-3=0`
II. `-x-2y=2 => x=-2-2y` véleményem szerint itt van némi nyomdahiba!
II. behelyettesítem I-be:
`0.5(-2-2y)-y-3=0`
`-1-y-y-3=0`
`-2y-4=0`
`y=-2` visszahelyettesítem `x=-2-2(-2) => x=-2+4 => x=2`
Ha esetleg mégsem lenne nyomdahiba, akkor:
I. `0.5x-y-3=0`
II. `-x-2x=2 => 3x=-2 => x=-3/2`
II. behelyettesítem I-be:
`0.5(-3/2)-y-3=0`
`-3/4-y-3=0`
`y=-15/4`
g)
I. `2x+3y=7` megszorzom `2`-vel `4x+6y=14`
II. `3x-2y=4` megszorzom `3`-mal `9x-6y=12`
Összeadom a két egyenletet:
`(4x+6y)+(9x-6y)=14+12`
`4x+6y+9x-6y=26`
`13x=26`
`x=2` visszahelyettesítem `2*2+3y=7 => 4+3y=7 => 3y=3 => y=1`
h)
I. `2.5x+y=-2` megszorzom `2`-vel `5x+2y=-4`
II. `-5x-3y=1`
Összeadom a két egyenletet:
`(5x+2y)+(-5x-3y)=-4+1`
`5x+2y-5x-3y=-3`
`-y=-3`
`y=3` visszahelyettesítem: `2.5x+3=-2 => 2.5x=-5 => x=-2`
Mindenhol az ellenőrzést rád bízom.
1