Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Fizika

Főoldal » Felsőoktatás » Fizika
815
Egy 16 rendszámú 34 tömegszámú atommag kötési energiája 275 MeV. Mekkora az atommag tömege kg-ban?
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Felsőoktatás / Fizika

Válaszok

1

Egyetlen atom kötési energiája az alábbi képlettel számolható:

`E_b` = `Deltam*c^2`= `(Z*m_p+N*m_n-m_b)*c^2`

1 eV = 1,6 · `10^(-19)` J

c a fénysebesség
`m_b` a kötött mag tömege
Z a kötött mag rendszáma = 16
`m_p` egy proton tömege = `1.67*10^(-27)` kg
N a neutronok száma = 18
`m_n` egy neutron tömege = `1.67*10^(-27)` kg

`375*10^6*1,6 · 10^(-19)` = `(16* 1.67*10^(-27)+18* 1.67*10^(-27)-m_b)*(3*10^9)^2`

`m_b`-t kell kiszámolni.
Módosítva: 7 éve
0