Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Forgáskúp

Főoldal » Középiskola » Matematika
1390
Egy forgáskúp alapkörének sugara r=7,2 cm, alkotója a=23,1 cm hosszú. A kúpot kettévágjuk a csúcsán átmenő, az alapra merőleges síkkal. Mekkora az így keletkezett részek felszíne és térfogata mm² és mm³ pontossággal?
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Középiskola / Matematika

Válaszok

1
A magasságát számoljuk ki először.

Lesz egy háromszögünk, mely egyenlő szárú. Ha berajzoljuk a magasságot, ott látható egy derékszögű háromszög, melynek átfogója az alkotó, egyik befogója a sugár, a másik befogója a magasság. Pitagorasz tétele értelmében:

r²+m²=a²

ebből m= `root()(23.1²-7.2²)` = 21.95 cm

A test felszíne egy félkör területe, egy háromszög területe és fél palást területe.

A félkör területe: `T_(alap)` = `(r^2*pi)/2` = 81.39 cm²

A háromszög területe: `T_(háromszög)` = `((2*r)*m)/2` = 158.04 cm²

A fél palást területe: `T_(palást)` = `(r*pi*a)/2` = 261.12 cm²

A felszín:

A= `T_(alap)` + `T_(háromszög)` + `T_(palást)` = 500.55 cm²

A térfogat a fél kúp térfogata:

`V_(félkúp)` = `((r²*pi*m)/3)/2` = 595.495 cm³
0