Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Segitene valaki?

Főoldal » Általános iskola » Kémia
468
Elegetunk 5 kg q=35,35MJ/kg aqntracitot.
Szamitsd ki a keletkezett CO@ mennyiseget (g,l) antracit 95%C barmely gaz egy moljanakterfogatat normal korulmenyek kozott.(22.4l)
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Általános iskola / Kémia

Válaszok

1
C + O₂ = CO₂

5 kg antracitnak a 95%-a szén, akkor a szén mennyisége 5·0.95= 4.75 kg

A szén moláris tömege 12 `g/(mol)`.

Kiszámoljuk, hogy hány mol szenünk van `n_C` = `4750/12` = 395.8 mol
Ezt megszorozva a
Ennyi szénből ugyanennyi mol CO₂ keletkezik.

A CO₂ moláris tömege 44 `g/(mol)`, ezzel megszorozva megkapjuk, hogy hány gramm.
44*395.8= 17 415,2 g szén-dioxid keletkezett.

1 mol CO₂ 22.4 dm³
395.8 mol CO₂ az 395.8·22.4=8870 dm³ = 8.87 m³ = 8870 l (ha már abban kérdezi a feladat)

8.87 m³ széndioxid keletkezett.
Módosítva: 7 éve
0