Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Számítás

Főoldal » Középiskola » Fizika
1238
270 g tömegű testét folyadékba lógatva 1,8N nagyságú erővel kell tartanunk.Test sűrűsége 2700kg/m^3 mennyi a folyadek sűrűsége?
Segítséget kernek a kiszámításhoz köszönöm
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Középiskola / Fizika

Válaszok

1
Kérdés az, hogy az ellen kell tartanunk, hogy ne süllyedjen el, vagy az ellen, hogy ne emelkedjen fel? Ha lógatjuk, akkor gondolom egy rugós erőmérővel (amivel mérjük a tartóerőt), szóval a tartóerő iránya megegyezik a felhajtóerő irányával.

A testre ható erők:

Gravitációs erő: G=`m_(test)*g` = 2.7 N

Felhajtóerő: Ami egyenlő nagyságú a test által kiszorított folyadék súlyával.

F_(fel) = m_(foly)*g=`rho_(foly)*V_(test)*g`

Tartóerő: 1.8 N

G= `F_(fel)` + `F_t`

2.7 = 1.8 + `rho_(foly)*V_(test)*g`=1.8 + `rho_(foly)*(m_(test)/rho_(test))*g`

0.9 = `x*(0.27/2.7)*10` = x

A folyadék sűrűsége 0.9 `(kg)/(m^3)`

Ha az ellen kell tartani a testet, hogy ne emelkedjen fel, akkor a folyadék sűrűsége 4.5 `(kg)/(m^3)` lenne, mert G= `F_(fel)` - `F_t`, ellentétes irányú lenne a tartóerő.
0