Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Szöveges feladat

Főoldal » Általános iskola » Matematika
1025
Egy kétjegyű szám számjegyeinek összege: 11. Ha a szám kétszeresét elveszem a számjegyek felcserélésével kapott számból, akkor eredményül 7-et kapok. Melyik ez a szám?
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Általános iskola / Matematika

Válaszok

1
Legyen `a` az egyik, míg `b` a másik szám!
Felírhatunk két egyenletet.
I. `a+b=11 => a=11-b`
II. `10b+a-2*(10a+b)=7`
I-t behelyettesítem II-be!
`10b+(11-b)-2*(10*(11-b)+b)=7`
`10b+11-b-220+20b-2b=7`
`27b-209=7`
`27b=216`
`b=8 => a=3`
Tehát az eredeti szám `38`, míg a fordított szám `83`!
0