Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Egyenlet felírás

Főoldal » Általános iskola » Matematika
2030
Egy asszony eladta a piacra hozott tojások felét, és egy fél tojást. meg az így maradt tojások felét és egy fél tojást. Ez után megmaradt 13 tojása. Hány tojást hozott a piacra ? (A tojásokat nem szabad feltörni)
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Általános iskola / Matematika

Válaszok

1
Számoljunk visszafelé
Maradt 13 tojása miután eladta a maradék felét és egy fél tojást. Most tegyük át a felet a 13-hoz. Így 13 és fél tojást kell megkétszerezni. Vagyis 27 tojása volt az utolsó felezés előtt. Most megismételjük az előző dolgot. 27 és fél tojást kell megkétszerezni. Azaz 55 tojást hozott eredetileg a piacra.
De hogy az egyenlet se maradjon le:
`13=(x/2-0.5)/2-0.5`
`13.5=(x/2-0.5)/2`
`27=x/2-0.5`
`27.5=x/2`
`55=x`
Módosítva: 7 éve
0