Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Párhuzamos szelők gyak.

Főoldal » Középiskola » Matematika
518
Segítsetek kérlek!
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
matek
0
Középiskola / Matematika

Válaszok

1
1,

f:e = (c+d):c
f:2 = 8:3
f=`16/3`

c:a=(c+d):(a+b)
3:4=8:(4+b)
b=`20/3`

Második oszlop:

c:a=(c+d):(a+b)
6:a = 13:(a+5)
a= `30/7`

c:e = (c+d):f
6:e = 13:4
e= `24/13`

2. ábra

3. ábra

4.

Szögfelező tétel: A háromszög belső szögfelezője a szemközti oldalt a szomszédos oldalak hosszának arányában osztja két részre.

A legrövidebb oldallal (9 cm) szemközti szögfelező tehát a `15/20`, azaz 3:4 arányban osztja.

A két szakasz hossza: `9*3/7`, azaz `27/7` cm és `9*4/7`, azaz `36/7` cm hosszú.
0