Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Fizika hőtan, rövid magyarázattal, SOS

Főoldal » Középiskola » Fizika
1511
Egy termoszban lévő 400g tömegű, 25C hőmérsékletű vízba 100g tömegű olvadó jeget teszünk,majd a termoszt lezárjuk.
a) Elolvad a jég?
b) Ha nem olvad el mennyi marad belőle? Ha elolvad,akkor mekkora lesz a víz hőmérséklete?
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Középiskola / Fizika

Válaszok

1
A jég olvadáshője: `L_(jég)` = 334 `(kJ)/(kg)`.

A víz fajhője: `c_(víz)` = 4.186 `(kJ)/(kg*K)`

Az a kérdés, hogy a jég olvadásához szükséges energia vagy a víz fagyásához szükséges energia a nagyobb:

`Q_(jég)` = `L*m_(jég)` = 334*0.1 = 33.4 kJ

`Q_(víz)` = `c*m_(víz)*DeltaT` = `4.186*0.4*25` = 41.86 kJ

A vízé a nagyobb, a jég elolvad.

b,

Mennyire hűl le a víz?

A jég megolvadása és felmelegedése általi energia egyenlő kell legyen a víz lehűléséből származó energiával.

`Q_(víz)` = `c_(víz)*m_(víz)*(25-t)`

`Q_(jég)` = `L*m_(jég)` + `c_(víz)*m_(jég)*t`

Ez a kettő mennyiség egyenlő.

`4.186*0.4*(25-t)` = 33.4 + `4.186*0.1*t`

t-re meg kell oldani, annyi °C-ra hűl le a víz. (4.04 °C-ra)
2