Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Matek házi

Főoldal » Középiskola » Matematika
537
Sziasztok! Valaki segítene megoldani ezt a beadandó matek házit? Sajnos nem voltam iskolába betegség miatt és nem adták át az osztálytársaim a feladat lapot és a 6.órában be kellene adnom,de én sajnos nem tudom megoldani ennyi idő alatt és szükségem lenne a jó jegyre. Előre is köszi!:D
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Középiskola / Matematika

Válaszok

1
1. és 2. az ábrán

3.

A háromszög kerülete 5+7+11 = 23 cm

a, a háromszög kerülete feleannyi, akkor az oldalai is feleakkorák: 2,5 cm, 3,5 cm, 5,5 cm.

b, A legrövidebb oldala háromszorosa az eredeti háromszög legrövidebb oldalának, ezért a többi aldal is háromszorosa: 15 cm, 21 cm, 33 cm

c, Az eredeti háromszögben a leghosszabb és legrövidebb oldal különbsége 6 cm, ennek kétszerese az új háromszögben, ezért az új háromszög oldalainak hossza is kétszerese; a=10 cm, b=14 cm, c=22 cm.

4. (ábra)

Az ABC és ACM háromszög hasonló, mert egy szögük közös, a másik derékszög, tehát szögeik egyforma.

Az odaírt összefüggésből ki tudod számolni az átfogót, és ebből Pitagorasz tétellel a másik befogót.

A háromszög magasságát is a Pitagorasz-tétellel.

m= `root()(16^2-13^2)` = 9.32


5. Az eredeti téglatest térfogata :

V=a*b*c= 5184 `cm^3`

Ennek a 27-ed része az új téglatest térfogata, az pedig `3^3`, ezért az új téglatest oldalai harmadannyiak, mint az eredetié: 8 cm, 6 cm és 4 cm.

6. A leghosszabb oldal kétszerese az eredeti háromszög leghosszabb oldalának. A területe négyszerese az eredeti háromszögnek.

Nem tudom, hogy tanultátok e már a Héron-képletet, mellyel ki lehet számolni az oldalak hosszából a háromszög területét:

T= `root()(s*(s-a)*(s-b)*(s-c)`, ahol s= `(a+b+c)/2`

A háromszög oldalai: 38 cm, 30 cm, 24 cm.

s= `(38+30+24)/2` = 46 cm

T = `root()(46*(46-38)*(46-30)*(46-24))`= 360 `cm^2`

De ha derékszögűnek tekintitek a háromszöget, akkor

T= `(a*b)/2` = `(30*24)/2` = 360 `cm^2`
0