Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Hogyan tudom ezt megoldani?

Főoldal » Általános iskola » Matematika
1217
A friss gomba 90% -a viz .1,2kg száritott gomba van egy dobozban mennyi nyers gomba kell hozzá százalemszámitás.
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Általános iskola / Matematika

Válaszok

1
Tegyük fel, hogy `x kg` gomba kell hozzá, ennek `x*(90/100)=0,9x kg`-nyi része víz, tehát a gomba gombarésze `x-0,9x=0,1x kg`, ennek kell `1,2 kg`-nak lennie, tehát:

`0,1x = 1,2`, szorzunk 10-zel (vagy osztunk 0,1-del, amelyik jobban tetszik):
`x = 12`, tehát 1,2 kg szárított gombához 12 kg nyers gomba szükséges.

(A feladatban feltettük, hogy a szárítás során a víz egésze eltávozik a végtermékből, a valóságban azonban hátramarad valamennyi víz, így ez a 12 kg valójában csak egy felső becslés, vagyis ennél több biztosan nem kell `1,2 kg` szárított gomba előállításához.)
1