Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

PH számítás

Főoldal » Felsőoktatás » Kémia
2535
Mekkora a 0,07 mol/dm3 koncentrációjú NH4Cl oldat pH-ja? Mekkora lesz a pH, ha az oldatot 10-szeresére hígítjuk? (az ammónia protonálódási állandója: Kb=1,79*10-5).

Ezt a feladatot egyszer már beküldtem. Többször ki is számoltam a pH-t
Az első pH nekem 11,049 lett, majd hígítás után 10,549. De sajnos egyik eredmény sem lett jó. Valaki esetleg tudna segíteni, hogy akkor hogyan lehet még kiszámolni?
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Felsőoktatás / Kémia

Válaszok

1
Hidrolizáló só pH-ja.
Az ammónium-klorid savasan hidrolizál,

Ha nem ragaszkodsz a részletekhez, akkor a következő képlettel lehet számolni:

`K_s` =`10^(-14)/K_b` = `[H^+]^2/(c-[H^+])`

`5.59*10^(-10)` = `x^2/(0.07-x)`

Nem fontos másodfokúra megoldanod, mert a 0.07 mellett az x elhanyagolható, ezért számolhatsz a

`5.59*10^(-10)` = `x^2/0.07`

képlettel is.

Ezt kell megoldani x-re.
(Ha másodfokúra oldod meg, akkor csak a pozitív gyök kell)

x=`6.25*10^(-6)`

pH = -lg`[H^+]` = 5.21

A 10-szeres hígításnál ugyanígy, csak c=0.007 `(mol)/(dm^3)`.
0