Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Munkavégzéses feladatok

Főoldal » Általános iskola » Matematika
2306
Egy medence az egyik csapon 10 óra alatt a másik csapon 15 óra alatt telik meg. A teli medence a lefolyón át 5 óra alatt ürül ki. Hágy óra alatt telik meg a medence ha egyszerre nyitjuk ki mindkét csapot és a lefolyót is.
Köszönöm.
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Általános iskola / Matematika

Válaszok

3
25 ora
0

25-5-20 ora alatt
0

Egy szemléltetés:

Legyen a medence 1 m³-es.

Ekkor az 1-es csap térfogatárama: `q_1` = `1/10` `(m³)/h`

Ekkor az 2-es csap térfogatárama: `q_2` = `1/15` `(m³)/h`

A leeresztő csap térfogatárama: `q_(ki)` = `1/5` `(m³)/h`

A be- és kiáramlás együtt (az eredő térfogatáram):

`q_e` = `q_1` + `q_2` - `q_(ki)`

Hány órán át (jelöljük x-szel) kell üzemeltetni a csapokat, hogy a medencében 1 m³ víz legyen?

x·(`q_1` + `q_2` - `q_(ki)`) = 1

x·`(1/10+1/15-1/5)` = 1

Na igen, ha megfigyeljük a két csap együtt csak 6 óra alatt tölti meg a medencét, viszont 5 óra alatt leereszti, szóval bukta van, a medence sosem telik meg. (Gyorsabb a lefolyás, mint a feltöltés).
Módosítva: 7 éve
0