Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Matek

Főoldal » Középiskola » Matematika
613
Hány olyan egész x szám van, amely esetén négyzetszám a
p(x) = x2 – 10x + 9
polinom helyettesítési értéke?
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Középiskola / Matematika

Válaszok

1
Alakítsuk teljes négyzetté a polinomot. Biztos tanultátok a módszert:
`x^2-10x` úgy néz ki, mint az `(x-(10)/2)^2` első két tagja, csak még valami hozzá van adva. Vonjuk le:
`(x-5)^2-25=x^2-10x`
Még hozzá kel adni 9-et:
`p(x)=(x-5)^2-16`
Legyen `z=x-5`, a keresett négyzetszám pedig `y^2`:
`p()=z^2-16=y^2`
`z^2-y^2=16`
`(z-y)(z+y)=2^4`
Ennek a megoldásai 1·16, 16·1, 2·8, 8·2, 4·4
valamint (-1)·(-16), (-2)·(-8), stb.

Írd fel az egyenletredszereket és oldd meg. Ha jól nézem, 4 megoldás lesz.
0